Μελομακάρονα Διαίτης-Υγιεινή και Νόστιμη Συνταγή

Ανακάλυψε τη συνταγή για υγιεινά μελομακάρονα διαίτης! Χαμηλές θερμίδες, πλούσια γεύση, χωρίς ζάχαρη. Ιδανικά για τις γιορτές χωρίς ενοχές!

12/2/20241 λεπτά ανάγνωσης

μελομακάρονα και κουραμπιέδες
μελομακάρονα και κουραμπιέδες

Τα μελομακάρονα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα παραδοσιακά γλυκά των Χριστουγέννων, με τη μελωμένη γεύση και τα πλούσια αρώματα να μας ταξιδεύουν κάθε χρόνο στις γιορτές. Ωστόσο, οι κλασικές συνταγές περιέχουν συχνά μεγάλες ποσότητες ζάχαρης και λιπαρών, γεγονός που τα καθιστά λιγότερο φιλικά για όσους προσέχουν τη διατροφή τους.

Αν θέλεις να απολαύσεις την υπέροχη γεύση αυτού του γλυκού χωρίς να ανησυχείς για περιττές θερμίδες ή λιπαρά, αυτή η συνταγή διαίτης είναι η τέλεια επιλογή! Χρησιμοποιούμε υλικά υψηλής θρεπτικής αξίας και χαμηλότερης θερμιδικής απόδοσης, ώστε τα μελομακάρονα να παραμένουν εξίσου νόστιμα, αρωματικά και γιορτινά, αλλά με έναν πιο υγιεινό τρόπο. Έτσι, μπορείς να τα απολαύσεις με την οικογένεια και τους φίλους σου χωρίς καμία ενοχή!

Υλικά

Για τη ζύμη:

  • 150 ml ελαιόλαδο (ή λάδι καρύδας για πιο ελαφριά γεύση)

  • 50 ml χυμός πορτοκαλιού (φρέσκος)

  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι

  • 50 ml γάλα αμυγδάλου (χωρίς ζάχαρη)

  • 50 γρ. μέλι

  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα

  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο

  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)

  • 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ

  • 300 γρ. αλεύρι ολικής αλέσεως

  • 50 γρ. αλεύρι βρώμης (μπορείς να το φτιάξεις αλέθοντας νιφάδες βρώμης)

Για το σιρόπι:

  • 100 ml νερό

  • 50 γρ. μέλι

  • 1 ξυλάκι κανέλας

  • 1 φλούδα πορτοκαλιού

Για την επικάλυψη:

  • 50 γρ. τριμμένο καρύδι

  • Λίγη κανέλα για πασπάλισμα

Εκτέλεση

1. Προετοιμασία Ζύμης:

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακάτεψε το ελαιόλαδο, τον χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα πορτοκαλιού, το γάλα αμυγδάλου και το μέλι. Ανακάτεψε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν.

  2. Σε ένα άλλο μπολ, ανακάτεψε το αλεύρι ολικής, το αλεύρι βρώμης, την κανέλα, το γαρίφαλο, το μοσχοκάρυδο και το μπέικιν πάουντερ.

  3. Πρόσθεσε σταδιακά το μείγμα του αλευριού στο υγρό μείγμα, ζυμώνοντας ελαφρά με τα χέρια σου. Η ζύμη πρέπει να είναι απαλή και εύπλαστη, χωρίς να κολλάει στα χέρια.

2. Πλάσιμο και Ψήσιμο:

  1. Προθέρμανε τον φούρνο στους 170°C.

  2. Πλάσε τη ζύμη σε μικρά οβάλ σχήματα (μέγεθος καρυδιού) και τοποθέτησέ τα σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.

  3. Ψήσε για 20-25 λεπτά, μέχρι να αποκτήσουν ένα απαλό χρυσαφένιο χρώμα.

3. Προετοιμασία Σιροπιού:

  1. Σε ένα μικρό κατσαρολάκι, βάλε το νερό, το μέλι, την κανέλα και τη φλούδα πορτοκαλιού. Ζέστανε σε μέτρια φωτιά και άφησε να σιγοβράσει για 5 λεπτά.

  2. Αφαίρεσε την κανέλα και τη φλούδα και άφησε το σιρόπι να κρυώσει ελαφρώς.

4. Σιρόπιασμα και Επικάλυψη:

  1. Όσο τα μελομακάρονα είναι ακόμα ζεστά, βούτηξέ τα για λίγα δευτερόλεπτα μέσα στο σιρόπι, χρησιμοποιώντας ένα πιρούνι για να τα γυρίσεις.

  2. Τοποθέτησέ τα σε πιατέλα και πασπάλισε με το τριμμένο καρύδι και λίγη κανέλα.

Συμβουλές

  • Εναλλακτική Γλυκαντική Ουσία: Αν θέλεις ακόμα πιο χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, μπορείς να αντικαταστήσεις το μέλι με σιρόπι αγαύης ή στέβια.

  • Αποθήκευση: Τα μελομακάρονα διατηρούνται φρέσκα για 5-7 μέρες σε αεροστεγές δοχείο.

  • Χωρίς Γλουτένη: Μπορείς να αντικαταστήσεις το αλεύρι ολικής με αλεύρι χωρίς γλουτένη.

Με αυτή τη συνταγή, μπορείς να απολαύσεις ένα παραδοσιακό γλυκό με λιγότερες θερμίδες και περισσότερα θρεπτικά συστατικά, ιδανικό για τη δίαιτα και την υγεία σου! Καλή απόλαυση! 🎄🍯