Υγιεινοί Κουραμπιέδες Διαίτης- Νόστιμοι και Ελαφριοί

Ανακάλυψε τη συνταγή για υγιεινούς κουραμπιέδες διαίτης! Χαμηλές θερμίδες, πλούσια γεύση και χωρίς ζάχαρη. Ιδανικοί για τις γιορτές χωρίς ενοχές!

12/2/20241 λεπτά ανάγνωσης

Κουραμπιέδες Διαίτης
Κουραμπιέδες Διαίτης

Οι κουραμπιέδες είναι ένα από τα πιο παραδοσιακά γλυκά των Χριστουγέννων, γεμάτοι αρώματα και γεύση που μας θυμίζουν οικογενειακές στιγμές και γιορτινή θαλπωρή. Παρόλα αυτά, οι κλασικές συνταγές είναι πλούσιες σε ζάχαρη, βούτυρο και θερμίδες, καθιστώντας τους συχνά απαγορευτικούς για όσους θέλουν να διατηρήσουν μια ισορροπημένη διατροφή.

Αυτή η συνταγή για κουραμπιέδες διαίτης φέρνει την απόλαυση χωρίς τύψεις! Χρησιμοποιούμε πιο ελαφριά και υγιεινά υλικά, διατηρώντας τη μοναδική υφή και γεύση του αγαπημένου γλυκού. Είτε θέλεις να εντυπωσιάσεις με έναν πιο υγιεινό τρόπο είτε απλά να απολαύσεις το χριστουγεννιάτικο πνεύμα χωρίς να ξεφύγεις από τους διατροφικούς σου στόχους, αυτοί οι κουραμπιέδες θα γίνουν η νέα σου γιορτινή συνήθεια.

Υλικά

Για τη ζύμη:

  • 100 γρ. αλεύρι αμυγδάλου

  • 200 γρ. αλεύρι ολικής αλέσεως

  • 100 γρ. βούτυρο χαμηλών λιπαρών (ή λάδι καρύδας για vegan εκδοχή)

  • 50 γρ. μέλι ή σιρόπι αγαύης

  • 50 ml γάλα αμυγδάλου (χωρίς ζάχαρη)

  • 50 γρ. ψιλοκομμένα αμύγδαλα, καβουρδισμένα

  • 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ

  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού βανίλια

  • Μια πρέζα αλάτι

Για την επικάλυψη:

  • 50 γρ. άχνη ζάχαρη στέβιας ή ξηρό γάλα σε σκόνη (για πιο υγιεινή επιλογή)

Εκτέλεση
Προετοιμασία Ζύμης
  1. Σε ένα μεγάλο μπολ, χτύπησε το βούτυρο χαμηλών λιπαρών (ή το λάδι καρύδας) με το μέλι ή το σιρόπι αγαύης μέχρι να γίνει αφράτο.

  2. Πρόσθεσε το γάλα αμυγδάλου, τη βανίλια και μια πρέζα αλάτι, συνεχίζοντας το ανακάτεμα.

  3. Σε ένα άλλο μπολ, ανάμειξε το αλεύρι αμυγδάλου, το αλεύρι ολικής και το μπέικιν πάουντερ.

  4. Ρίξε σταδιακά τα στερεά υλικά στο μείγμα με το βούτυρο, ανακατεύοντας μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη.

  5. Πρόσθεσε τα ψιλοκομμένα αμύγδαλα και ανακάτεψε καλά για να διανεμηθούν ομοιόμορφα.

Πλάσιμο και Ψήσιμο
  1. Προθέρμανε τον φούρνο στους 170°C.

  2. Πλάσε μικρές μπάλες ζύμης (περίπου στο μέγεθος καρυδιού) και τοποθέτησέ τις σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.

  3. Πίεσε ελαφρά την κορυφή κάθε κουραμπιέ για να πάρει ένα επίπεδο σχήμα.

  4. Ψήσε για 15-20 λεπτά, παρακολουθώντας μέχρι οι κουραμπιέδες να αποκτήσουν μια απαλή, χρυσαφένια απόχρωση.

Επικάλυψη
  1. Άφησε τους κουραμπιέδες να κρυώσουν ελαφρώς.

  2. Πασπάλισε την επιφάνειά τους με άχνη ζάχαρη στέβιας ή ξηρό γάλα σε σκόνη, χρησιμοποιώντας ένα σουρωτήρι για ομοιόμορφο αποτέλεσμα.

Συμβουλές για Τέλειους Κουραμπιέδες
  • Για Έντονο Άρωμα: Πρόσθεσε λίγες σταγόνες ανθόνερου πάνω στους κουραμπιέδες πριν τους πασπαλίσεις.

  • Χωρίς Γλουτένη: Αντικατάστησε το αλεύρι ολικής με αλεύρι χωρίς γλουτένη για μια gluten-free εκδοχή.

  • Αποθήκευση: Διατήρησέ τους σε αεροστεγές δοχείο για έως και μία εβδομάδα.

Θρεπτικά Οφέλη
  • Το αλεύρι αμυγδάλου προσφέρει πλούσια γεύση και φυτικές ίνες.

  • Το μέλι ή το σιρόπι αγαύης έχουν χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από την κλασική ζάχαρη.

  • Το βούτυρο χαμηλών λιπαρών ή το λάδι καρύδας μειώνουν την περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά.

Αυτή η συνταγή σου επιτρέπει να απολαύσεις τους αγαπημένους σου κουραμπιέδες χωρίς να ανησυχείς για τις θερμίδες. Είναι τέλεια για τις γιορτές, είτε για το οικογενειακό τραπέζι είτε ως δώρο για φίλους που εκτιμούν την υγιεινή διατροφή. Καλή απόλαυση! 🎄✨